NIEUWS

Zonnesubsidie lokt meer bedrijven dan particulieren

18 februari 2019

Bedrijven steken meer geld in zonne-PV dan particulieren, vooral doordat er de afgelopen twee jaar meer subsidie beschikbaar is gekomen voor zonnestroom. Dat concludeert Dutch New Energy Research in het Nationaal Solar Trendrapport 2019.

Nederland heeft in 2018 in totaal een vermogen van 1330 megawattpiek (MWp) erbij gekregen met ruim 4 miljoen nieuwe zonnepanelen. Energieonderzoeksbureau Dutch New Research meldt in het Nationaal Solar Trendrapport 2019 dat deze groei twee keer hoger ligt dan het wereldwijde gemiddelde. Het totaal geïnstalleerd vermogen aan zonnestroom in Nederland is ruim 4,2 gigawattpiek (GWp). De afgelopen vijf jaar was de binnenlandse groei gemiddeld 40 procent hoger dan in het buitenland.

SDE+
Het merendeel van de nieuwe zonnepanelen komt op rekening van de zakelijke markt, die verantwoordelijk was voor 62 procent van het geïnstalleerde vermogen in 2018. Bedrijven staken meer geld in zonne-PV doordat een relatief groter deel van de SDE+ subsidie naar zonnestroom gaat, onder andere door de sterke prijsdaling van deze elektriciteit. Het SDE+budget is de afgelopen jaren ook sterk gegroeid van 3,5 miljard euro in 2015 naar 12 miljard euro in 2017 en 2018.

Netbeheerders kunnen zonnegroei niet aan
De zonnemarkt knapt dus uit haar jasje en loopt misschien wel tegen haar grenzen aan. Netbeheerders in Groningen en Drenthe kunnen door druk op het lokale net geen nieuwe zonneparken meer aansluiten, meldde de Volkskrant onlangs. De 50 procent extra zonnevermogen dat vooral in Groningen. Projectontwikkelaars van zonneparken verwijten netbeheerders dan ook dat ze hun afspraken niet nakomen volgens een rondgang van Dutch New Energy Research onder projectontwikkelaars. Rolf Heynen, directeur van Dutch New Energy Research, organiseerde daarom een gesprek tussen netbeheerders en de zonnesector om de problemen op te lossen.

Wilt u ook duurzaam aan de slag? De PHOE-opleiding Duurzame Energie behandelt alle principes die aan de winning van duurzame energie ten grondslag liggen en laat rentabiliteit, casuïstiek en beleid uiteraard niet onbelicht.
De eerstvolgende opleiding Duurzame Energie start:

5 maart

Meld u nu aan!

Energie Talent Award 2017

02 juni 2017

Ook deze editie van de vakbeurs Energie krijgen aanstormende energietalenten de kans om zichzelf en hun innovatieve projecten onder de aandacht te brengen.

Meer lezen

Aandeel duurzame energie groeit amper

02 juni 2017

Het energieverbruik uit hernieuwbare bronnen in Nederland is in 2016 uitgekomen op 5,9 procent. Dit aandeel is vrijwel even groot als het jaar daarvoor.

Meer lezen

Stichting
Post Hoger Onderwijs Energiekunde

Johannes Geradtsweg 17b
1222 PK Hilversum

035 - 683 88 33
info@phoe.nl

© WAT-communicatie