NIEUWS

UNETO-VNI en Metaalunie kritisch op besparingsmaatregelen

17 december 2018

De aangepaste lijsten erkende maatregelen voor energiebesparing sluiten niet aan bij de dagelijkse praktijk van ondernemers en zijn onsamenhangend. Metaalunie en UNETO VNI waarschuwen minister Wiebes dat dit verduurzaming kan dwarsbomen.

Bedrijven die jaarlijks meer dan 50.000 kilowattuur stroom of 25.000 kubieke meter aardgas gebruiken, moeten energiebesparende maatregelen nemen die ze binnen 5 jaar kunnen terugverdienen. Een bekende verplichting uit de wet Milieubeheer, die in de praktijk echter een papieren tijger bleek. Daarom geldt er met een aangepast Activiteitenbesluit milieubeheer nu een informatieplicht, waardoor zo’n 100.000 bedrijven voor 1 juli 2019 aan dienen te tonen hoe ze werken aan energiebesparing. Minister Wiebes verwacht dat 80 procent dat zal doen met de lijsten erkende maatregelen energiebesparing.

Twee keer dezelfde maatregel
De onlangs geactualiseerde lijsten met besparingsmaatregelen zijn volgens UNETO-VNI en Metaalunie echter niet zo zaligmakend. De brancheverenigingen uiten in reacties op de aangepaste wetswijziging kritiek op de lijsten. UNETO-VNI-voorzitter Doekle Terpstra stelt in een brief aan Wiebes dat de actualisering van de energiebesparende maatregelen ten koste gaat van de overzichtelijkheid, wijzend op ruim 60 maatregelen voor kantoren en bedrijfshallen. Metaalunie constateert dat de conceptmaatregelen en toepassingsvoorwaarden ‘op onvoldoende zorgvuldige wijze’  tot stand zijn gekomen en zijn beschreven, zoals maatregelen die twee keer in de lijst staan en toepassingsvoorwaarden die niet kloppen.

Meer weten? Lees op de sites van UNETO-VNI en Metaalunie andere kritiekpunten die de brancheorganisaties uiten op besparingsmaatregelen in de erkende lijsten.

Energie Talent Award 2017

02 juni 2017

Ook deze editie van de vakbeurs Energie krijgen aanstormende energietalenten de kans om zichzelf en hun innovatieve projecten onder de aandacht te brengen.

Meer lezen

Aandeel duurzame energie groeit amper

02 juni 2017

Het energieverbruik uit hernieuwbare bronnen in Nederland is in 2016 uitgekomen op 5,9 procent. Dit aandeel is vrijwel even groot als het jaar daarvoor.

Meer lezen

Stichting
Post Hoger Onderwijs Energiekunde

Johannes Geradtsweg 17b
1222 PK Hilversum

035 - 683 88 33
info@phoe.nl

© WAT-communicatie