NIEUWS

TenneT brengt flexibiliteit samen met blockchain

20 februari 2019

Om het stroomnet bestand te maken tegen de grillige opwek van wind- en zonne-energie, gaat TenneT op grote schaal regelvermogen bundelen via blockchain. Eerdere proeven met Vandebron en het Duitse Sonnen E-services waren volgens de netbeheerder geslaagd.

Nederlandse Tesla-rijders en Duitse huishoudbatterijen helpen het Nederlandse stroomnet omgaan met capaciteitsproblemen. TenneT probeert met Sonnen E-services en Vandebron sinds vorig jaar flexibiliteit van particulieren te ontsluiten. Daarvoor heeft de netbeheerder met IBM een blockchaintoepassing ontwikkeld op basis van de open source-software Hyperledger. Klanten van de energiemaatschappijen kunnen met de blockchainoplossing hun flexibiliteit aanbieden en TenneT kan aanbod en vraag aggregeren om capaciteitstekorten op te vangen.

Snel en veilig decentraal gegevens uitwisselen
De flexibiliteitpilot met blockchain is TenneT dermate goed bevallen dat de netbeheerder gaat opschalen met ENGIE, Energy & Enervalis en Escozon & Energie. De blockchaintoepassing kan ook bij deze energieaanbieders vraag en aanbod van flexibiliteit verzamelen onder klanten. TenneT roemt blockchain op haar site omdat het snelle en veilige gedecentraliseerde uitwisseling van versleutelde gegevens mogelijk maakt. Met de Duitse huishoudbatterijen van Sonnen E-services is 400 kilowattuur decentrale flexibiliteit geleverd en ruim 150 Tesla-rijders hebben meegedaan aan de pilot van TenneT en Vandebron.

Stichting Post Hoger Onderwijs Energiekunde (PHOE) organiseert elk jaar haar opleidingen Energiebeheer en Duurzame Energie. In 2019 start de summercourse Energiebeheer op 8 juli . Vraag hier meer informatie op en meld u hier aan!

Energie Talent Award 2017

02 juni 2017

Ook deze editie van de vakbeurs Energie krijgen aanstormende energietalenten de kans om zichzelf en hun innovatieve projecten onder de aandacht te brengen.

Meer lezen

Aandeel duurzame energie groeit amper

02 juni 2017

Het energieverbruik uit hernieuwbare bronnen in Nederland is in 2016 uitgekomen op 5,9 procent. Dit aandeel is vrijwel even groot als het jaar daarvoor.

Meer lezen

Stichting
Post Hoger Onderwijs Energiekunde

Johannes Geradtsweg 17b
1222 PK Hilversum

035 - 683 88 33
info@phoe.nl

© WAT-communicatie