NIEUWS

Technisch installateur wil meer (groene) kennis

08-05-2017

Een tekort aan vakmensen dreigt voor de technische installatiebranche en dat kan de energietransitie tegenhouden. PHOE zet onder andere in op meer duurzaam onderlegde installateurs met een incompany-opleiding Duurzame Energie bij een van de grootste Nederlandse installatiebedrijven.

Zonnepanelen aansluiten, warmtepompen installeren, huizen zuiniger maken. De energietransitie kan niet zonder vakmensen met kennis van technische installatie. De grootste technische dienstverleners binnen brancheorganisatie UNETO-VNI spraken onlangs in een manifest nog af om ‘het voortouw te nemen bij de versnelling van de energietransitie in de gebouwde omgeving’. Doordat duurzaam bouwen en wonen belangrijker wordt, komt de jaarlijkse omzet van technisch installateurs de komende tijd boven de 20 miljard euro per jaar uit volgens nieuwe UNETO-VNI-topman Doekle Terpstra.

Tekort aan vakmensen
De installatiebranche loopt met deze groei echter ook tegen een probleem aan. In de komende vier jaar dreigt een tekort aan 15.000 vakmensen te ontstaan. Terpstra waarschuwde in gesprek met Nu.nl eerder voor dit dreigende tekort. Obstakels schuilen volgens Terpstra in de hele keten, van het onderwijs tot de overheid en het bedrijfsleven. De voorzitter vindt dat die partijen zich hard moeten maken voor een landelijke dekking van technische opleidingen. Meer kennis is nodig om de energietransitie te doen slagen, aldus Terpstra.

Interesse van installateurs
Duurzaam onderlegde installateurs zijn dus nodig en dat merkt PHOE ook. Een groot aantal deelnemers van de opleiding Duurzame Energie, waarvan de voorjaarseditie onlangs van start ging, heeft een achtergrond in technische installatie. PHOE gaat ook een incompany-opleiding Duurzame Energie starten bij een van de grootste Nederlandse installatiebedrijven, om vakmensen verder te brengen in hun duurzame kennis.

Voorlichtingsbijeenkomst Duurzame Energie
Bent u technisch installateur en wilt u ook goed onderlegd uw bijdrage leveren aan de energietransitie? U bent van harte welkom op de voorlichtingsbijeenkomst van de opleiding Duurzame Energie op  18 mei. Vanaf 19.00 uur staat de koffie voor u klaar, ligt het materiaal ter inzage en kunt u spreken met de projectcoördinator Denise Landzaat en kennismaken met een aantal voormalige deelnemers van deze opleiding. Meld u hier aan voor deze bijeenkomst!

Opleiding energie besparen bij bedrijven vernieuwd

07 september 2016

Waar let je als toezichthouder of handhaver op wanneer je een bedrijf controleert op gas- en elektragebruik? En wat doe je als je ziet dat een bedrijf flink op energie kan besparen? Deze thema’s staan centraal in  de onlangs vernieuwde cursus over energiebesparing bij bedrijven.

Meer lezen

PHOE Duurzame Energie voorjaarseditie van start

07 september 2016

De voorjaarseditie van de post-Hbo opleiding Duurzame Energie is 7 maart begonnen. Een tiental deelnemers, opvallend veelal heren en deze editie slechts één dame, zetten de komende weken hun tanden in de diverse duurzame toepassingsmogelijkheden.

Meer lezen

  Stichting
  Post Hoger Onderwijs Energiekunde

PHOE secretariaat APPRHBB
Gooimeer 4-15
1411 DC Naarden

035 - 542 75 29
info@phoe.nl

© WAT-communicatie