NIEUWS

‘Subsidie voor windenergie blijft tot 2030 nodig’

17 juli 2017

Stroom van kolencentrales zal in 2030 drie keer zo duur zijn als stroom van windenergie, voorspelt SEO in nieuw onderzoek. Maar om windstroom 3,5 cent per kilowattuur te laten kosten in 2030, blijft subsidie wel noodzakelijk volgens Natuur en Milieu.

Een kilowattuur (kWh) kolenstroom kostte in 2015 nog 5,3 cent tegen 13,5 cent per kWh stroom van windenergie. In 2030 zullen de rollen zo goed als omgedraaid zijn stelt SEO in het onderzoek Zeewind versus Kolenstroom, uitgevoerd in opdracht van Natuur en Milieu. Stroom van kolencentrales kost dan 10,3 tot 14,2 cent per kWh, veroorzaakt door een stijgende CO2-prijs, inflatie en een lagere capaciteitsfactor, schrijft Ensoc.nl.

Concurrentie, schaal en gunstige regels
Windstroom zal in 2030 tussen de 2 en 5 cent per kWh kosten door onder andere ontwikkeling van de technologie, schaalvoordelen, concurrentie en “een gunstig en stabiel regelgevend kader”, schrijft SEO in het onderzoek. Zo’n kader vereist onder andere efficiënte vergunningen en veilingen van windenergie, goede regelingen voor de transportinfrastructuur en “een gestaag aanbod van nieuwe locaties met bijbehorende subsidieregeling”.

Subsidie of subsidievrij
Subsidieregelingen voor windenergie zijn volgens Geertje van Hooijdonk, directeur ad interim bij Natuur en Milieu, tot 2030 nog wel nodig ‘om de kostendaling tot dat jaar te kunnen garanderen’. “Na 2030 verwachten wij dat de markt op eigen benen kan staan en geen subsidie meer nodig heeft.” In Duitsland staat al een windpark op de planning om gebouwd te worden zonder subsidie, stelt SEO in het onderzoek. Minister Kamp verwees onlangs naar Duitse subsidievrije windparken op zee in zijn brief aan de Tweede Kamer.

Foto: NVOM.com

Wilt u ook meer leren over wind op zee, prijsontwikkelingen van windenergie en de laatste stand van zaken rond subsidies? Meld u dan aan voor de PHOE-opleiding WindenergieInhoudelijke vragen kunt u sturen naar info@phoe.nl.

Energie Talent Award 2017

02 juni 2017

Ook deze editie van de vakbeurs Energie krijgen aanstormende energietalenten de kans om zichzelf en hun innovatieve projecten onder de aandacht te brengen.

Meer lezen

Aandeel duurzame energie groeit amper

02 juni 2017

Het energieverbruik uit hernieuwbare bronnen in Nederland is in 2016 uitgekomen op 5,9 procent. Dit aandeel is vrijwel even groot als het jaar daarvoor.

Meer lezen

Stichting
Post Hoger Onderwijs Energiekunde

Johannes Geradtsweg 17b
1222 PK Hilversum

035 - 683 88 33
info@phoe.nl

© WAT-communicatie