NIEUWS

Samsom: Energiebelasting cruciaal voor duurzame renovatie

22 juli 2018

Hoe verduurzaamt Nederland haar gebouwde omgeving snel genoeg? Klimaatakkoord-onderhandelaar Diederik Samsom benadrukt het belang van de energiebelasting voor meer duurzame renovaties.

Foto: Flickr Partij van de Arbeid

Om de afspraken uit het Parijse klimaatakkoord na te kunnen komen, zouden elke dag 1000 gebouwen in Nederland duurzaam omgebouwd moeten worden. Dat tempo moeten we volhouden tot 2050. Geen geringe uitdaging, die voorzitter van de sectortafel Gebouwde Omgeving van het Klimaatakkoord Diederik Samsom alleen haalbaar acht als de energiebelasting op de schop gaat. Op het derde Nationaal Congres Bodemenergie, georganiseerd door de Utrechtse Aardwetenschappen Vereniging, deed Samsom uit de doeken wat er fiscaal moet veranderen.

Lasten niet hoger dan voordeel duurzame renovatie
Met de onthulling van het Klimaatakkoord op hoofdlijnen is duidelijk geworden wat de duurzame plannen zijn in de gebouwde omgeving. Woningen worden wijk voor wijk duurzaam gerenoveerd en verwarmd met lokaal voorradige alternatieven voor aardgas: warmtenetten, ‘all-electric’, warmtepompen of groen gas. Dat kan voor iedereen betaalbaar zijn, als de kosten van de maatregelen verder dalen en de maandlasten van de lening voor de verbouwing niet hoger zijn dan het voordeel op de energierekening, aldus de sectortafel Gebouwde Omgeving.

Gebouwgebonden financiering en energiebelasting
Voorzitter van de tafel Gebouwde Omgeving Samsom vindt dat de wijkgerichte aanpak alleen kan slagen als de kosten van verbouwingen in de energiebelasting gestopt worden. Want het tempo van duurzame renovaties gaat alleen omhoog als de maandlasten van de lening lager liggen dan wat verbouwingen opleveren, aldus Samsom op het congres. Meer fiscale ruimte is te vinden door gas meer en elektriciteit minder te belasten. Dit gaat stapsgewijs gebeuren vanaf 2020, meldde de NOS eerder. Om woningeigenaren verder te verleiden, moet hen gebouwgebonden financiering aangeboden worden. Dergelijke leningen met lage risico’s en rentes kunnen in de energiebelasting geschoven worden, schreef Ensoc.nl over de speech van Samsom.

Meer weten over de kansen voor innovatief energiebeheer in de gebouwde omgeving? Meld u dan nu aan voor de avondopleiding Energiebeheer, die 29 oktober van start gaat! Vind hier meer informatie over de Post HBO-opleiding Energiebeheer.

Energie Talent Award 2017

02 juni 2017

Ook deze editie van de vakbeurs Energie krijgen aanstormende energietalenten de kans om zichzelf en hun innovatieve projecten onder de aandacht te brengen.

Meer lezen

Aandeel duurzame energie groeit amper

02 juni 2017

Het energieverbruik uit hernieuwbare bronnen in Nederland is in 2016 uitgekomen op 5,9 procent. Dit aandeel is vrijwel even groot als het jaar daarvoor.

Meer lezen

Stichting
Post Hoger Onderwijs Energiekunde

Johannes Geradtsweg 17b
1222 PK Hilversum

035 - 683 88 33
info@phoe.nl

© WAT-communicatie