NIEUWS

RVO: Prestatiecontract essentieel voor energiebesparing

3 december 2018

Zonder een energieprestatiecontract is investeren in duurzame gebouwmaatregelen weggegooid geld. Met deze prikkelende kop benadrukt RVO het belang van energy service companies voor resultaatgericht energiebeheer.

Foto: Rawpixel

Wie geeft er garantie op een warmtepomp, zonnepanelen, een klimaatinstallatie of een compleet gebouwsysteem? Wie verzekert de beloofde energiebesparing? Op die vragen is volgens Selina Roskam, Kennismakelaar Duurzame utiliteitsbouw bij RVO: een energy service company. In een LinkedIn-post bepleit Roskam dat of iemand nou een huisinstallateur, bouwbedrijf of consortium heeft aangetrokken, er zonder een energieprestatiecontract geen garanties zijn op het totale systeem of gebouw.

Modelcontract energieprestaties
Met zo’n prestatiecontract kunnen gebouweigenaren en -beheerders afspraken maken met een energy service company (ESCO), de uitvoerende partij van het contract, voor onder andere garanties op energiebesparing, risicoverantwoordelijkheid en hoe besparing gemeten en gerapporteerd wordt. Roskam verwijst voor voorbeelden door naar het modelcontract van Fit Our Future.

ESCO financieren met energieprestatiecontract
Houdt u het energiebeheer van uw gebouw liever in eigen hand? Dat kan natuurlijk ook, mits er een goed werkend team is en als de investeringen in energiebesparing niet te hoog zijn, licht Roskam toe. Volgens de kennismakelaar is uitbesteden met name een goede keuze als een gebouweigenaar of -beheerder zeker wilt weten dat een bepaald besparingsdoel gehaald wordt. Daarbij kan een energieprestatiecontract helpen om financiering binnen te halen, legt de kennismakelaar uit: “Het kan ook een goed argument zijn voor een bank, die ziet dat een contract een bepaalde waarde heeft, dat er gegarandeerde cashflow is om leningen te dekken. En daarmee een ESCO kan financieren” .

Meer weten over gegarandeerd besparend energiebeheer? Meld u dan nu aan voor de avondopleiding Energiebeheer, die 14 januari 2019 van start gaat! Vind hier meer informatie over de Post HBO-opleiding Energiebeheer.

Energie Talent Award 2017

02 juni 2017

Ook deze editie van de vakbeurs Energie krijgen aanstormende energietalenten de kans om zichzelf en hun innovatieve projecten onder de aandacht te brengen.

Meer lezen

Aandeel duurzame energie groeit amper

02 juni 2017

Het energieverbruik uit hernieuwbare bronnen in Nederland is in 2016 uitgekomen op 5,9 procent. Dit aandeel is vrijwel even groot als het jaar daarvoor.

Meer lezen

Stichting
Post Hoger Onderwijs Energiekunde

Johannes Geradtsweg 17b
1222 PK Hilversum

035 - 683 88 33
info@phoe.nl

© WAT-communicatie