NIEUWS

Rea: gasloze woning toch gas nodig

3 april 2018

Huiseigenaren zouden oude cv-ketels enkel nog mogen vervangen door (hybride) warmtepompen, vinden energiebedrijven, milieuorganisaties en installateurs. Gasloos verwarmen is volgens rea John van Diepen echter een illusie. Met een Gelijkwaardigheidsverklaring van stichting PHOE is Van Diepen erkend Register Energie Adviseur (rea) geworden.

Foto: Euractiv.com

Nederland wil, mede door de Groningse aardbevingschade, van het gas af. De winning in het hoge noorden moet voor uiterlijk oktober 2022 naar nul, nieuwbouw dient zoveel mogelijk gasloos te zijn en oude cv-ketels zouden vanaf 2021 plaats moeten maken voor (hybride) warmtepompen. Rea John van Diepen vraagt zich in een artikel op Elsevier.nl en Ensoc.nl echter af of dit wel mogelijk is: kan de Nederlandse gebouwde omgeving wel zonder gas op koude dagen?

Warmtepompen op stroom van gas
Februari had een buitengewoon koude laatste week en is daarom een goede praktijkcasus voor de gasloze verwarmingskwestie,, schrijft Van Diepen. De energiedeskundige wijst in zijn analyse onder andere op de vooralsnog ‘grijze’ stroom waar warmtepompen op zullen blijven draaien en de noodzakelijke bouw van nieuwe gascentrales om een piekvraag aan stroom in koude dagen op te vangen. Daarbij is opslag van elektriciteit lastig, halen warmtepompen minder efficiënt energie uit de buitenlucht bij koud weer en hebben ze tijdens de winter beduidend meer stroom nodig.

Goedkoper en duurzamer
Gasloos bouwen zal door al deze uitdagingen dus ‘nauwelijks gas besparen, maar wel gigantische investeringen vergen om de leveringszekerheid te garanderen’, stelt Van Diepen op Elsevier.nl en Ensoc.nl. De energiedeskundige stelt daarom dat gasaansluitingen naast warmtepompen goedkoper en duurzamer zijn dan overstappen op enkel (hybride) warmtepompen. Een andere optie is ‘gewoon de uiterst zuinige bestaande HR-ketel op (groen) gas met een zonneboiler’.

Gelijkwaardigheidsverklaring
Van Diepen neemt niet alleen gasloze verwarming van huizen onder de loep, hij onderzocht in het kader van zijn Toptech-opleiding aan de TU Delft ook de mogelijke kostenreductie bij Nederlandse windparken op zee. Op basis van zijn Toptech-diploma heeft Van Diepen de titel Register Energie Adviseur (rea) van FedEC gekregen. Deze titel heeft de energieadviseur verkregen door een Gelijkwaardigheidsverklaring bij stichting PHOE aan te vragen.

Energie Talent Award 2017

02 juni 2017

Ook deze editie van de vakbeurs Energie krijgen aanstormende energietalenten de kans om zichzelf en hun innovatieve projecten onder de aandacht te brengen.

Meer lezen

Aandeel duurzame energie groeit amper

02 juni 2017

Het energieverbruik uit hernieuwbare bronnen in Nederland is in 2016 uitgekomen op 5,9 procent. Dit aandeel is vrijwel even groot als het jaar daarvoor.

Meer lezen

  Stichting
  Post Hoger Onderwijs Energiekunde

PHOE secretariaat APPRHBB
Gooimeer 4-15
1411 DC Naarden

035 - 542 75 29
info@phoe.nl

© WAT-communicatie