NIEUWS

‘Opleiding toont noodzaak energietransitie’

28 augustus 2017

Nederland kan niet onder energiebesparing en –verduurzaming uit. De noodzaak van de energietransitie is wat bedrijfstechnicus Henk van Breda, die zijn eigen huis verduurzaamt, leerde van verschillende PHOE-opleidingen.

Servicemonteur bij Unica, bedrijfstechnicus bij de Vrije Universiteit Amsterdam, opleider in comfortkoeling. Henk van Breda zit niet graag stil. Tussendoor volgde hij ook onder meer de PHOE-opleidingen Energiebeheer en Duurzame Energie en is hij bezig met zonnepanelen op zijn huis te leggen. Tegen PHOE vertelde hij wat de opleidingen hem leerden en tegen welke uitdagingen in energiebesparing hij oploopt in zijn dagelijks werk.

Zonnecellen op eigen dak
“De PHOE-opleidingen laten me zien wat ik kan doen aan energiebesparing- en verduurzaming, wat er mogelijk is. Zo weet ik beter hoe de prijzen van zonnepanelen zich ontwikkelen en dat de terugverdientijd bijvoorbeeld sterk verbeterd is.” Deze kennis, die Van Breda opdeed tijdens Energiebeheer en Duurzame Energie, brengt hij thuis rechtstreeks in de praktijk op het moment. “Deze week gaan we zonnecellen op het dak leggen, 5 keer 3 rijen, 4875 watt in de piek. Verder wil ik een elektrische boiler in huis gebruiken als een accu. We zijn aangesloten op stadsverwarming en die warmte, die op 63 graden binnenkomt, wil ik kunnen opschroeven naar 85 graden, om koud water bij te suppleren. Verder onderzoek ik balansventilatie, wat lastig uit te werken is in een bestaande woning.”

Noodzaak energietransitie
Geen gemakkelijke verbouwing dus, maar wel een die noodzakelijk is. Even noodzakelijk als de energietransitie in heel Nederland, kreeg Van Breda mee uit de PHOE-opleidingen. “Het werd me duidelijk dat er een heleboel zaken zijn op het gebied van energiebesparing en –verduurzaming waar Nederland niet onderuit kan. De gemeente, de provincie, ze moeten ermee bezig.” Het is als energieprofessional belangrijk om die noodzaak te kennen, vindt Van Breda.

Niveau op de werkvloer omhoog
Energiezuiniger en ‘groener’ gebouwen inrichten werkt echter alleen als het dagelijks beheer ook duurzame kennis heeft. En daar ontbreekt het nogal eens aan, merkt Van Breda tijdens lessen en examens. “Het niveau op de werkvloer is niet altijd even hoog. Er wordt geen rekening gehouden met de ruimte die om bepaalde energieapparatuur nodig is, installaties zijn verkeerd ingeregeld. Ik zie 500 kilowatt aan koelvermogen staan dat in de winter voor 10 procent draait. Willen we daadwerkelijk CO2-uitstoot verminderen, dan moeten dat soort dingen wel opgelost worden.”

Wilt u ook bijdragen aan de noodzakelijke energietransitie?  Meld u dan aan voor de PHOE-opleidingen Energiebeheer en Duurzame EnergieInhoudelijke vragen kunt u sturen naar info@phoe.nl.

Energie Talent Award 2017

02 juni 2017

Ook deze editie van de vakbeurs Energie krijgen aanstormende energietalenten de kans om zichzelf en hun innovatieve projecten onder de aandacht te brengen.

Meer lezen

Aandeel duurzame energie groeit amper

02 juni 2017

Het energieverbruik uit hernieuwbare bronnen in Nederland is in 2016 uitgekomen op 5,9 procent. Dit aandeel is vrijwel even groot als het jaar daarvoor.

Meer lezen

  Stichting
  Post Hoger Onderwijs Energiekunde

PHOE secretariaat APPRHBB
Gooimeer 4-15
1411 DC Naarden

035 - 542 75 29
info@phoe.nl

© WAT-communicatie