NIEUWS

Nijpels: ‘Bedrijf dat besparingsplicht niet naleeft is dief eigen portemonnee’

29 maart 2019

Bedrijven moeten weliswaar investeren om energie te besparen, maar dat levert jaarlijks wel 400 miljoen euro op als de energiebesparende maatregel zich in vijf jaar terugverdient. Ondernemers die niet aan deze plicht uit de Wet Milieubeheer voldoen zijn volgens Klimaatakkoord-regisseur Ed Nijpels een dief van hun eigen portemonnnee.

Foto: Klimaatakkoord.nl

Energiebesparing is de beste manier om CO2-uitstoot te verminderen: het kan energie-opwekking vermijden en de meeste investeringen verdienen zich binnen twee tot zeven jaar terug. Energiebesparing is een buitengewoon effectieve en kostenefficiënte maatregel. Dat vindt Ed Nijpels, voorzitter van het Klimaatberaad dat aan het onlangs gepresenteerde en doorgerekende concept-Klimaatakkoord werkte. In gesprek met energiebesparingsvakblad Ensoc Magazine breekt Nijpels een lans voor energiebesparing, maar beseft hij dat de (bedrijfs)praktijk wel weerbarstig is.

Ondernemers kennen verplichting niet
Investeren in energiebesparing is misschien wel heel logisch en onder de Wet Milieubeheer zelfs verplicht voor maatregelen die zichzelf in vijf jaar terugverdienen, toch kennen de meeste ondernemers deze eis niet, weet Nijpels. “Ze zijn eigenlijk strafbaar, omdat ze in overtreding zijn als ze zich niet aan de wet houden.” De besparingsverplichting geldt al sinds 1993 maar de handhaving bleef de afgelopen twintig jaar achter, concludeerde de Sociaaleconomische Raad eerder. Volgens Nijpels zijn overheden daar mede schuldig aan.

Vele petajoules energiebesparing
Om naleving van de verplichte energiebesparing uit de Wet Milieubeheer te verbeteren moeten minstens honderdduizend bedrijven voor 1 juli 2019 de overheid informeren over de besparende maatregelen die ze hebben genomen. Hierdoor is de bewijslast omgedraaid, vertelt Nijpels tegen Ensoc Magazine. De nieuwe Wet Milieubeheer en het aangepaste Activiteitenbesluit met de informatieplicht gaat vele petajoules aan energiebesparing opleveren, voorspelt de Klimaatakkoord-voorzitter.

Meer weten wat Ed Nijpels vindt van het Klimaatakkoord en de informatieplicht? Lees hier het artikel op Ensoc.nl en in Ensoc Magazine het hele interview. Of meld u aan voor de Summercourse Energiebeheer (start 8 juli 2019)!

Energie Talent Award 2017

02 juni 2017

Ook deze editie van de vakbeurs Energie krijgen aanstormende energietalenten de kans om zichzelf en hun innovatieve projecten onder de aandacht te brengen.

Meer lezen

Aandeel duurzame energie groeit amper

02 juni 2017

Het energieverbruik uit hernieuwbare bronnen in Nederland is in 2016 uitgekomen op 5,9 procent. Dit aandeel is vrijwel even groot als het jaar daarvoor.

Meer lezen

Stichting
Post Hoger Onderwijs Energiekunde

Johannes Geradtsweg 17b
1222 PK Hilversum

035 - 683 88 33
info@phoe.nl

© WAT-communicatie