NIEUWS

Nederlandse primeur met zonnecellen in vangrail

24 juli 2018

Naast de N194 bij Heerhugowaard zijn ‘s werelds eerste zonnecellen op een vangrail geplaatst. TNO test hier een flexibele folie met zonnecellen die stroom moeten opwekken voor wegverlichting en matrixborden of levering aan het stroomnet.

De flexibele folie met zonnecellen is onlangs aangebracht in de dubbele vangrail naast de provinciale weg. In deze proefopstelling zijn twee soorten folies met verschillende breedtes gebruikt om resultaten te vergelijken. Het project is uitgevoerd door de provincie Noord-Holland, TNO, Solliance Solar Research, Heijmans, Femtogrid en de Hogeschool van Amsterdam. De organisaties willen onder andere weten of de zonnecellen stabiel stroom blijven produceren langs een weg en gedurende alle seizoenen.

Iets minder rendement, veel meer toepassingen
TNO deed vorig jaar al ervaring op met een kleine pilot-opstelling die voldoende vertrouwen gaf om de proef bij de N194 uit te voeren, meldt het onderzoeksinstituut. Het is bekend dat flexibele folies met zonnecellen bruikbaar zijn voor elektriciteitsproductie. Het rendement is iets minder dan van de bekende zonnepanelen. De toepassingsmogelijkheden zijn veel groter en de prestaties verbeteren snel dankzij nieuwe ontwikkelingen in materialen, legt TNO op haar site uit.

Wilt u uw kennis bijhouden van nieuwe duurzame energietoepassingen? Meld u dan nu aan voor de avondopleiding Duurzame Energie die 30 oktober start!

Energie Talent Award 2017

02 juni 2017

Ook deze editie van de vakbeurs Energie krijgen aanstormende energietalenten de kans om zichzelf en hun innovatieve projecten onder de aandacht te brengen.

Meer lezen

Aandeel duurzame energie groeit amper

02 juni 2017

Het energieverbruik uit hernieuwbare bronnen in Nederland is in 2016 uitgekomen op 5,9 procent. Dit aandeel is vrijwel even groot als het jaar daarvoor.

Meer lezen

Stichting
Post Hoger Onderwijs Energiekunde

Johannes Geradtsweg 17b
1222 PK Hilversum

035 - 683 88 33
info@phoe.nl

© WAT-communicatie