NIEUWS

Minder CO2-uitstoot door waterstof uitwisselen

3 april 2018

Chemiebedrijven Dow en Yara reduceren hun CO2-uitstoot door waterstof uit te wisselen. Leer meer over waterstof en andere hernieuwbare technieken met de PHOE-opleiding Duurzame Energie.

Foto: Umich.edu

In de kraakinstallaties van Dow Chemical komt waterstof vrij en met die waterstof kan meststofproducent Yara producten maken. Om die waterstof van Terneuzen naar Sluiskuil te brengen, zet Gasunie een oude Zeeuwse gasleiding in. Dat spreken de drie organisaties af in de Green Deal Waterstof voor de regio. Same met Green Deal-partner ICL-IP willen de bedrijven waterstof voor industriële toepassing uitwisselen met gasleidingen die niet langer in gebruik zijn, melden de organisaties.

Emissieloze fabriek
Het hergebruik van waterstof moet zorgen voor een daling in het energiegebruik van in eerste instantie 0,15 PJ per jaar. Ook zou de samenwerking een CO2-besparing van 10.000 realiseren volgens de organisaties. In het vierde kwartaal van 2018 gaat de oude gasleiding gebruikt worden om ‘restwaterstof’ te vervoeren van Terneuzen naar Sluiskuil. Yara zegt met dit project een volgende stap te zetten naar een emissieloze fabriek. De CO2-uitstoot van de grootste Yara-fabriek is met 60 procent verminderd sinds 2005.

Uitstootreductie zal voor veel meer (chemische) bedrijven van belang worden, gezien de politieke druk voor een CO2-vrije energievoorziening. Wilt uw bedrijf voorop lopen in de energietransitie? Volg dan de post-HBO-opleiding Duurzame Energie van PHOE! De summercourse start 24 juli en leert u alles over de principes die aan duurzame energie ten grondslag liggen. Meld u nu aan!

Energie Talent Award 2017

02 juni 2017

Ook deze editie van de vakbeurs Energie krijgen aanstormende energietalenten de kans om zichzelf en hun innovatieve projecten onder de aandacht te brengen.

Meer lezen

Aandeel duurzame energie groeit amper

02 juni 2017

Het energieverbruik uit hernieuwbare bronnen in Nederland is in 2016 uitgekomen op 5,9 procent. Dit aandeel is vrijwel even groot als het jaar daarvoor.

Meer lezen

Stichting
Post Hoger Onderwijs Energiekunde

Johannes Geradtsweg 17b
1222 PK Hilversum

035 - 683 88 33
info@phoe.nl

© WAT-communicatie