NIEUWS

‘Meer energie voor spotprijs door opmars slimme meters’

27 februari 2018

Energie-inkoop in het mkb zal meer met flexibele energiecontracten gebeuren volgens easyEnergy en NieuweStroom. Onderzoek in opdracht van de aanbieders wijst uit dat meer slimme meters en zonnedaken energie voor spotprijzen bereikbaarder maakt.

Foto: Nuon.nl

Een cafetaria had in 2015 zo’n 596 euro op zijn energierekening kunnen besparen, een agrarisch bedrijf rond de 1046 euro. De mkb-ondernemingen hadden dan wel over moeten stappen van een standaard vast-leveringscontract voor hun stroom en gas naar een contract met flexibele prijzen. Dat stelt strategisch adviesbureau Roland Berger, dat in opdracht van easyEnergy en NieuweStroom energiecontracten met een vast tarief voor de variabele leveringskosten vergeleek met leveringstarieven op basis van de inkoopprijs.

Spotprijs
Een energiecontract op basis van de inkoopprijs (ook wel spotprijs) van energie gaat voor het leveringstarief voor de variabele kosten uit van de inkoopprijs op de energiehandel op een bepaald moment. Een vast-leveringscontract zet dit tarief voor de variabele leveringskosten doorgaans vast voor 1 tot 3 jaar, aldus Roland Berger, om het risico van prijsstijgingen af te kopen. Van 2014 tot en met 2016 lagen de spotmarktprijzen echter zo’n 30 procent lager dan het gemiddelde vaste leveringstarief voor variabele kosten.

Slimme meter
De energieleveranciers willen met het onderzoek aantonen dat huishoudens en mkb voordeliger uit zijn door contracten met flexibele prijzen. Een voorwaarde voor flexibele contracten is dat woningen of bedrijven een slimme meter hebben. Slimme meters worden voor steeds meer bedrijven noodzakelijk, nu het verplicht is om energiegebruik te monitoren. Door de toename van slimme meters en decentrale energieopwekking (zonnedaken) verwacht Roland Berger dat de Nederlandse markt voor flexibele contracten ‘zich de komende jaren gaat ontwikkelen’.

PHOE-opleiding Inkoop van Energie
Als flexibele contracten groeien in Nederland, moeten inkopers van energie meer weten van de kansen en risico’s van spotprijzen. De Post HBO-opleiding Inkoop van Energie van Stichting PHOE is gericht op het inkopen van gas en elektriciteit voor bedrijven en overheden. U leert hoe de handel plaatsvindt, hoe prijzen ontstaan en over verschillende eisen aan contracten. Ook markttoezicht, duurzame energie, risicomanagement en inkoopcombinaties komen aan bod. Om direct met de kennis aan de slag te gaan, bevat de opleiding een rekendag over inkoop en factuurbeoordeling.

Wilt u weten hoe u mkb-ers kan helpen om te besparen op hun energierekening? Meld u dan hier aan voor de PHOE-opleiding Inkoop van Energie, neem contact op met projectcoördinator Karin de Ferrante of bel naar 035 683 88 33.

Energie Talent Award 2017

02 juni 2017

Ook deze editie van de vakbeurs Energie krijgen aanstormende energietalenten de kans om zichzelf en hun innovatieve projecten onder de aandacht te brengen.

Meer lezen

Aandeel duurzame energie groeit amper

02 juni 2017

Het energieverbruik uit hernieuwbare bronnen in Nederland is in 2016 uitgekomen op 5,9 procent. Dit aandeel is vrijwel even groot als het jaar daarvoor.

Meer lezen

Stichting
Post Hoger Onderwijs Energiekunde

Johannes Geradtsweg 17b
1222 PK Hilversum

035 - 683 88 33
info@phoe.nl

© WAT-communicatie