NIEUWS

ING-robot speurt naar besparing

23 juli 2018

Een gebouw kan nog zo duurzaam ingericht zijn, energie wordt alsnog verspild. ING automatiseert energiebeheer van ‘groene panden’ met een nieuwe energierobot.

Foto: EnergyCentral.com

Zo’n 50 procent van alle in Nederland opgewekte duurzame energie wordt in gebouwen verspild, stelt ING in een bericht. Dat kan volgens de bank anders. Om verscholen energieverspilling in duurzame gebouwen op te speuren heeft ING met verduurzamingsadviesbureau CFP Green Buildings de Energierobot ontwikkeld. Deze robot moet met algoritmes geautomatiseerd data van slimme energiemeters vergelijken met gebouwspecifieke benchmarks. Volgens ING zou hiermee tot 15 procent aan mogelijke energiebesparing te vinden zijn, wat gelijk staat aan “de helft van het totaal van de duurzaam opgewekte energie in Nederland”.

Tijdrovend werk
Energiebeheer in het kader van de energietransitie betekent een continue zoektocht naar efficiëntie. Maar energiebesparing is een tijdrovend proces, weet Bram Adema, directeur van CFP Green Buildings dat met ING aan de energierobot werkte. “Er zijn ook niet genoeg energieconsultants om de meer dan 500.000 gebouwen in Nederland in de gaten te houden. Daarom hebben we een robot ontworpen die dit 24/7 volledig automatisch kan. Omdat de robot het meest tijdrovende werk al heeft gedaan, kunnen installateurs en energieconsultants efficiënter werken en grotere impact hebben.”

De bank biedt haar nieuwe ING Energierobot aan alle klanten van haar vastgoedbedrijf ING Real Estate Finance aan, dat rond de 30.000 gebouwen in Nederland financiert.

Meer weten over de kansen voor innovatief energiebeheer? Meld u dan nu aan voor de avondopleiding Energiebeheer, die 29 oktober van start gaat! Vind hier meer informatie over de Post HBO-opleiding Energiebeheer.

Energie Talent Award 2017

02 juni 2017

Ook deze editie van de vakbeurs Energie krijgen aanstormende energietalenten de kans om zichzelf en hun innovatieve projecten onder de aandacht te brengen.

Meer lezen

Aandeel duurzame energie groeit amper

02 juni 2017

Het energieverbruik uit hernieuwbare bronnen in Nederland is in 2016 uitgekomen op 5,9 procent. Dit aandeel is vrijwel even groot als het jaar daarvoor.

Meer lezen

Stichting
Post Hoger Onderwijs Energiekunde

Johannes Geradtsweg 17b
1222 PK Hilversum

035 - 683 88 33
info@phoe.nl

© WAT-communicatie