NIEUWS

Examenkandidaat Energieconsulent over opleiding

17 juli 2017

De energietransitie kan een paar tandjes sneller. Daar is vooral meer bewustzijn voor nodig, leerde examenkandidaat Gert-Jan Evers tijdens zijn opleiding Energieconsulent.

Met een succesvol afgesloten examenopleiding Energieconsulent kunnen geslaagden zich laten inschrijven bij de Federatie Energieconsultants (FedEC) als Register Energieadviseur FedEC (rea). Ze mogen daarna ook de erkende titel rea achter hun naam gebruiken. Die titel speelde mee in de overwegingen van Gert-Jan Evers om de opleiding te volgen, waarbij hij begeleid werd door Floris de Groot. “Maar het ging mij nog meer om de kennis die je op kan doen, waarmee ik meer beslagen ten ijs kom in mijn werk.”

Aantrekkelijker voor energieprogramma
Evers studeert vrijdag 21 juli af als Energieconsulent op het provinciehuis in Assen. Voordat hij met de PHOE-opleiding begon, was hij al werkzaam voor de provincie Drenthe als toezichthouder bodemenergie. Nu is hij betrokken bij het Drentse energieprogramma. “Daar was de opleiding ook voor nodig. Je kan partijen waar je mee werkt een bredere keus aan instrumenten bieden en meer kennis. Dat maakte mij aantrekkelijker voor het programma.”

Bewustzijn van energietransitie
De opleiding had niet alleen nut voor Evers’ carrière, zijn praktijkonderzoek droeg ook bij aan het energieprogramma van de provincie Drenthe. In de zogeheten Energiestrategie 2020 en 2050 zegt de provincie CO2-neutraal te willen zijn in 2040. Een stevige ambitie, waarbij vooral aan bewustzijn van deze ambitie gewerkt moet worden, stelt Evers vast. “Door dit praktijkonderzoek heb ik gezien dat de energietransitie een paar tandjes sneller kan. De belangrijkste reden is bewustzijn. Er zijn een aantal voorlopers, maar de meeste huizenkopers denken vooral aan een nieuwe keuken, badkamer of toilet. Terwijl de aankoop van een huis een belangrijk moment is om energiebesparende maatregelen door te voeren.”

Energiecoaches
Meer Drents bewustzijn van de energietransitie is dus nodig, stelt Evers vast. De projectleider energie-expeditie draagt daar zelf ook aan bij met de training van energiecoaches. “Ik heb de nota geschreven voor dit plan en nu is de subsidie verleend. In september starten de eerste trainingen. De coaches gaan met woninghuurders en –eigenaren aan de slag om te kijken wat er mogelijk is in energiebesparing en verduurzaming.”

Wilt u ook een bijdrage leveren aan verduurzaming en de volgende stap zetten in uw carrierè?  Meld u dan aan voor de examenopleiding Energieconsulent. Inhoudelijke vragen kunt u sturen naar info@phoe.nl.

Energie Talent Award 2017

02 juni 2017

Ook deze editie van de vakbeurs Energie krijgen aanstormende energietalenten de kans om zichzelf en hun innovatieve projecten onder de aandacht te brengen.

Meer lezen

Aandeel duurzame energie groeit amper

02 juni 2017

Het energieverbruik uit hernieuwbare bronnen in Nederland is in 2016 uitgekomen op 5,9 procent. Dit aandeel is vrijwel even groot als het jaar daarvoor.

Meer lezen

  Stichting
  Post Hoger Onderwijs Energiekunde

PHOE secretariaat APPRHBB
Gooimeer 4-15
1411 DC Naarden

035 - 542 75 29
info@phoe.nl

© WAT-communicatie