NIEUWS

Eerste onafhankelijke platform groene stroom

7 december 2017

Dochterbedrijf van Alliander ENergy eXchange Enablers (EXE) heeft een transactieplatform gelanceerd waarmee bedrijven hun elektriciteit rechtstreeks met elkaar kunnen uitwisselen. ENTRNCE is naar eigen zeggen het eerste onafhankelijke platform voor deze handel.

Het Amsterdamse Havenbedrijf koopt ENTRNCE groene stroom in bij afvalverwerker AEB, meldt energiebesparingsvakblad Ensoc op haar website. Zo hoeft AEB overtollige opgewekte stroom niet eerst op te slaan of terug te leveren aan het net. De officiële lancering van het platform vond begin november plaats bij Havenbedrijf Amsterdam.

 Decentrale energiemarkt
ENTRNCE brengt volgens Alliander de decentrale energiemarkt van de toekomst een stapje dichterbij. In een energievoorziening waarbij steeds meer duurzame energie wordt opgewekt ontstaat zowel bij particulieren als bij zakelijke gebruikers de behoefte om elektriciteit uit te wisselen. “Dit vraagt om een platform dat decentrale transacties kan verwerken. Met ENTRNCE hebben we een laagdrempelig, volledig geautomatiseerd peer-2-peer platform ontwikkeld, waarmee zakelijke opwekkers en verbruikers, dienstverleners én energieleveranciers toegang krijgen tot de markt”, aldus Erica Blom, general manager bij EXE.

 Onafhankelijke administrateur
Om zelf opgewekte stroom tussen bedrijven en consumenten te verhandelen, is een onafhankelijke administrateur nodig. In het bestaande net wordt die rol ingevuld door netbeheerders. Daarom zet het Alliander-dochterbedrijf EXE zich nu in als onafhankelijke partij in het nieuwe transactieplatform.

 Meer leren over stroominkoop en nieuwe marktontwikkelingen zoals ENTRNCE? Volg dan de PHOE-opleiding Inkoop van Energie, gericht op het inkopen van gas en elektriciteit voor bedrijven en overheden. U leert hoe de handel plaatsvindt, hoe prijzen tot stand komen, welke nationale en internationale regels gelden en hoe u zelf energie inkoopt en facturen beoordeeld. Aandacht is er ook voor duurzame energie, markttoezicht, risicomanagement en inkoopcombinaties.

De PHOE-opleiding Inkoop van Energie start 24 januari, meld u hier aan!

Energie Talent Award 2017

02 juni 2017

Ook deze editie van de vakbeurs Energie krijgen aanstormende energietalenten de kans om zichzelf en hun innovatieve projecten onder de aandacht te brengen.

Meer lezen

Aandeel duurzame energie groeit amper

02 juni 2017

Het energieverbruik uit hernieuwbare bronnen in Nederland is in 2016 uitgekomen op 5,9 procent. Dit aandeel is vrijwel even groot als het jaar daarvoor.

Meer lezen

Stichting
Post Hoger Onderwijs Energiekunde

Johannes Geradtsweg 17b
1222 PK Hilversum

035 - 683 88 33
info@phoe.nl

© WAT-communicatie