NIEUWS

‘Duurzame Energie biedt achtergrond voor politieke advisering’

7 december 2017

Waarom moet u bij PHOE meer over energie leren? Lees hier wat cursisten Duurzame Energie meenemen uit hun opleiding en welk voordeel het biedt in hun werk.

Thomas Truijens van public affairs-adviesbureau Publieke Zaken volgt de PHOE-opleiding Duurzame Energie ‘om een aantal technische aspecten van energie en de energietransitie nog beter te begrijpen’. Publieke Zaken helpt bedrijven om zaken te doen in het publieke domein door bedrijfsleven en overheid samen te brengen. “Wij onderscheiden ons door uitgebreide kennis van de politieke procedures te combineren met een goed begrip van de dossiers op het gebied van energietransitie, duurzaamheid en klimaat.” Truijens heeft maatschappelijke en politieke discussies rond energie en klimaat nu twee jaar in zijn portefeuille.

 Standpunten extra kracht bijzetten
De opleiding Duurzame Energie laat Truijens de potentie, kosten en mogelijkheden van duurzame energiebronnen die nu voorhanden zijn zien. “In politieke discussies wordt vaak klakkeloos geroepen dat we allemaal over moeten op warmtepompen, dat de hele Noordzee vol windmolens moet, en ook nog eens overal zonnepanelen en geothermie. Helaas bestaan er denk ik geen standaardoplossingen en zal in elke situatie bekeken moeten worden wat de beste optie is om over te schakelen naar duurzaam.” Deze ‘inhoudelijke achtergrond’ vormt een goede basis om standpunten van Publieke Zaken-klanten extra kracht bij te zetten, vindt Truijens.

Teveel focus op één onderdeel
De inzichten die Truijens tot nu toe heeft opgedaan in de PHOE-opleiding, maken hem duidelijk dat het maatschappelijke en politieke debat over energie ‘te vaak gefocust is op een enkel onderdeel’. “Bijvoorbeeld een bepaalde techniek of een specifiek probleem. Uiteindelijk denk ik dat de energietransitie alleen gaat lukken als we in staat zijn om te denken in een systeemtransitie met CO2-reductie als centrale doelstellingen.”

Praten over wat we wel willen
De kunst is om alle ‘schone’ opties voor mobiliteit, warmte of kracht te gebruiken waar ze de grootste bijdrage leveren aan de energietransitie, stelt Truijens. “De politieke discussie is vaak erg gefocust op wat we allemaal niet willen. Ik zou graag zien dat we het vaker hebben over wat we dan wél willen, wat de mogelijkheden en potentie van verschillende duurzame opties zijn (waar vaak misverstanden of discussies over zijn) en hoe we dat voor elkaar krijgen.”

Op 6 maart start de avondopleiding Duurzame Energie. Meld u daarom nu aan!

Energie Talent Award 2017

02 juni 2017

Ook deze editie van de vakbeurs Energie krijgen aanstormende energietalenten de kans om zichzelf en hun innovatieve projecten onder de aandacht te brengen.

Meer lezen

Aandeel duurzame energie groeit amper

02 juni 2017

Het energieverbruik uit hernieuwbare bronnen in Nederland is in 2016 uitgekomen op 5,9 procent. Dit aandeel is vrijwel even groot als het jaar daarvoor.

Meer lezen

  Stichting
  Post Hoger Onderwijs Energiekunde

PHOE secretariaat APPRHBB
Gooimeer 4-15
1411 DC Naarden

035 - 542 75 29
info@phoe.nl

© WAT-communicatie