NIEUWS

Doorleren in de zomermaanden

17 juli 2017

De summercourse Energiebeheer is al begonnen, de summercourse Duurzame Energie staat klaar. Lees hier waarom energieprofessionals in de zomer weer de studiebanken ingaan.

De stichting Post Hoger Onderwijs Energiekunde (PHOE) organiseert dit jaar wederom in de maanden juli en augustus de summercourses Energiebeheer en Duurzame Energie. Van 11 tot en met 24 juli brengen docenten uit de advieswereld, de industrie en overheden cursisten Energiebeheer op de hoogte van optimale energiebesparingen, verduurzaming en de inkoop van energie. Van 25 juli tot en met 3 augustus laten experts in Duurzame Energie zien welke toepassingen er zijn, hoe je terugverdientijden berekent en wat de mogelijkheden zijn van subsidies. Cursisten Energiebeheer vertellen u wat zo’n summercourse te bieden heeft aan energieprofessionals.

Twee weken vol bezig
Ruben Pelzers (30 jaar) is technisch engineer klimaat en energie bij ingenieursbureau IV Industrie. Hij studeerde bouwkunde op HBO-niveau en bouwfysica aan de TU Eindhoven. Na zijn studie volgde hij al eerder een post-HBO opleiding, maar dat richtte zich op de luchtbehandelingstechniek. Dat gaat vooral over het binnenklimaat en comfort. Pelzers wilde echter meer doen met energie, vandaar dat hij koos voor de opleiding Energiebeheer.

“De opleiding Energiebeheer is een brede opleiding, dat zowel gaat over technieken als economie. Dat vult mijn huidige kennis aan.” Pelzers kende het principe van de warmteoverdracht, maar de thermodynamica erachter was nieuw voor hem. Gezien zijn interesse voor natuurkunde besloot hij om direct ‘het diepe’ in te duiken met de summercourse. Gelukkig kan hij het cursusboek ‘Energie en productie’ van Fred Lambert, assistent-hoogleraar aan de TU Eindhoven, gebruiken als naslagwerk.

Waarom koos Pelzers voor de summercourse? “Dat duurt korter dan de reguliere avondopleiding. Daardoor ben je er sneller weer van af. Je kan je er volledig op richten, en na de opleiding kan je je focus weer verleggen. Je bent dus twee weken vol bezig. Ondanks het mooie weer vind ik dat fijner.”

Van de opleiding verwachtte Pelzers dat het een goede basis biedt voor het vak energiebeheer. Zijn verwachting is uitgekomen, zegt hij. “We hebben veel geleerd over energiestromen, waaraan we hebben gerekend, en elektriciteitscentrales, die eigenlijk een grote generatoren zijn. Daardoor is mijn kijk op de energiewereld veranderd. De opleiding helpt me om dat beter te begrijpen. Ik kan nu de oplossingen voor energieadviezen beter onderbouwen.”

Beter advies voor energiebesparing
Arianne de Vries (25 jaar) studeerde dit voorjaar af voor haar studie milieukunde aan Hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden. Ze begint net in haar baan als adviseur energie en milieu voor het adviesbureau Adromi Groep in Hendrik-Ido Ambacht. Collega’s die werken in de energiesector volgen de opleiding Energiebeheer. Het doel van de cursus is voor De Vries om klanten te kunnen voorzien van goed advies met betrekking tot het huidige energiegebruik en hoe hierop te besparen.

Voor de summercourse volgde De Vries de doorstroomminor thermodynamica van één dag, om meer beslagen ten ijs te komen. Ook de economische aspecten van energiebeheer kwamen aan bod, zoals ze had verwacht. “Dit sluit ook goed aan bij mijn werk: advies geven over energiemaatregelen en hun terugverdientijd.”

De Vries heeft van  de summercourse veel geleerd, met name over de energiemarkt. “Ik weet nu  hoe de marktprijzen voor energie tot stand komen. Mijn beeld week af van de werkelijkheid. Ik vind het interessant om te ontdekken hoe de energiemarkt werkt.” De Vries verwacht de opgedane kennis breed toe te passen in haar werkzaamheden. “Ik neem van alle onderdelen wat mee. De kennis die ik heb meegekregen van de summercourse zal ik zeker toepassen tijdens het adviseren van mijn klanten over energiebesparing.”

Kort tijdsbestek
Arjan Winter (46 jaar) werkt ruim een jaar als adviseur bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In deze functie beoordeelt hij de aanvragen van ondernemers om in aanmerking te komen voor de Energie-investeringsaftrek (EIA), waarmee ze hun investering in energiebesparende maatregelen en of bedrijfsmiddelen deels kunnen terugkrijgen via de belasting.

Hij koos voor de summercourse omdat hij zich in een ‘kort tijdsbestek’ van twee weken volledig kon richten op de materie. “Anders duurt de opleiding  ruim een half jaar en heb je elke week een avond les. Daar heb ik geen zin in. Daarom koos ik voor ‘kort en heftig’. Dit geeft ook een stok achter de deur.”

Dankzij de summercourse leerde Winter onder meer over de werking en berekening van warmtepompen en warmtewisselaars. Een industrieel proces aanpassen of een energiebesparend bedrijfsmiddel toepassen om energie te besparen vond hij interessanter dan ‘sec’ maatregelen zoals isolatie of dubbel glas. Hij is er zeker van dat ‘het kwartje gaat vallen’, zodat hij het geleerde ook gaat toepassen in zijn werkzaamheden. “Ik heb meer geleerd over de theorie en hoe je die in de praktijk kunt toepassen. Hierdoor kan ik nog beter beoordelen of een project voldoet aan de eisen of een goed advies geven.”

Wilt u ook in de zomer de volgende stap zetten in uw carrière?  Meld u dan aan voor de summercourses Energiebeheer en Duurzame Energie. Inhoudelijke vragen kunt u sturen naar info@phoe.nl.

Energie Talent Award 2017

02 juni 2017

Ook deze editie van de vakbeurs Energie krijgen aanstormende energietalenten de kans om zichzelf en hun innovatieve projecten onder de aandacht te brengen.

Meer lezen

Aandeel duurzame energie groeit amper

02 juni 2017

Het energieverbruik uit hernieuwbare bronnen in Nederland is in 2016 uitgekomen op 5,9 procent. Dit aandeel is vrijwel even groot als het jaar daarvoor.

Meer lezen

  Stichting
  Post Hoger Onderwijs Energiekunde

p/a Tielekeshoeven 33
5242 KB  ROSMALEN

073 - 521 58 63
info@phoe.nl

© WAT-communicatie