NIEUWS

Cursisten over ENGIE incompany Energiebeheer

02 juni 2017

Wat neem je mee van een opleiding in je dagelijkse werk? PHOE vroeg het twee cursisten van de ENGIE incompany-opleiding Energiebeheer. “Je ziet beter waar een besparingstraject op kan slagen of stuk lopen.”

Foto: Mario van der Meer

Engineer Mario van der Meer en energieconsultant Joep Berghs zijn twee van de cursisten die het onlangs gestarte Energiebeheertraject bij ENGIE volgen. Met een achtergrond in energietechnologie zag Van der Meer veel herkenbare verbruikcijfers langskomen. Nuttig, want dat zet je aan het denken over je ontwerpen, vindt de engineer. “Energiebesparing is namelijk niet alleen wat de klant wil, besparing is op allerlei manieren te behalen. Niet alleen in ontwerp, maar ook in scherper afgestelde systemen bijvoorbeeld.”

Kostenexpertise en advieskunde
Om een klant te overtuigen van besparingsmaatregelen die weliswaar meer kosten, maar uiteindelijk meer opleveren, moet een energieprofessional kunnen overtuigen, weet Van der Meer. “Ook moet je goed kunnen rekenen in je ontwerp. In de incompany-opleiding leer je daarom over het belang van kostenexpertise en advieskunde. Heel belangrijk, aangezien maatregelen zich moeten terugverdienen én besparing op dienen te leveren.” Een techniek waar Van der Meer de laatste twee jaar veel interesse in heeft ontwikkeld is warmte-koude-opslag. “Bij veel installateurs en adviseurs is dit nog een onbekende techniek. Mede daarom extra interessant.” Hij zou hier erg graag een specialist in willen worden, op technisch vlak én financieel. “Hoe een business model in duurzame energie werkt, dat trekt me wel.”

Aanvulling op het vak
Energieconsultant Joep Berghs benadrukt ook het economische aspect van energieadvies. “De opleiding biedt een goede achtergrond om te leren zien waardoor een project slaagt of stukloopt.” Ook leert Berghs, die eerder werktuigbouwkunde studeerde, meer over besparing in verlichting en de mogelijkheden van bodemopslag. De incompany opleiding is voor hem duidelijk een aanvulling op zijn vak: “ik ben sinds september werkzaam bij ENGIE als energieconsulent. Wat ik nu meekrijg, hoort bij mijn dagelijkse werk.” Waar Berghs nog verder mee zou willen is het commerciële aspect van energieadvies. “Hoe vlieg je een besparingstraject aan naar de klant toe, daar valt nog meer over te leren.”

Ook u kunt de PHOE-opleiding Energiebeheer volgen. Kijk hier of vraag meer informatie op bij projectcoördinator Elmer van Krimpen.

‘Energietransitie botst met haperende kennismarkt’

02 juni 2017

Onderwijs en innovatieve bedrijven moeten beter verbonden worden wil de energietransitie niet vastlopen op een tekort aan kennis en praktijkervaring. Marsha Wagner van Topsector Energie pleit daarom voor leer- en experimenteeromgevingen, e-learning en maatwerk.

Meer lezen

Energie Talent Award 2017

02 juni 2017

Ook deze editie van de vakbeurs Energie krijgen aanstormende energietalenten de kans om zichzelf en hun innovatieve projecten onder de aandacht te brengen.

Meer lezen

  Stichting
  Post Hoger Onderwijs Energiekunde

PHOE secretariaat APPRHBB
Gooimeer 4-15
1411 DC Naarden

035 - 542 75 29
info@phoe.nl

© WAT-communicatie