NIEUWS

‘Consulent overtuigt niet zonder visie’

06 januari 2017

Een energieconsulent moet een ontwikkelde visie op energiegebruik hebben, wil hij energiebesparing bewerkstelligen. Het onderzoek dat de PHOE-opleiding Energieconsulent afsluit is hier een goede proeve van bekwaamheid voor volgens begeleider Floris de Groot.

Technische, financieel-economische en energetische kennis zijn gereedschappen waar geen energieconsulent zonder kan. Maar om daadwerkelijk energie te besparen, moet je ook kunnen motiveren, weet De Groot. Voor de PHOE-opleiding Energieconsulent begeleidt de DNV GL-consultant kandidaat Gert-Jan Evers bij zijn afsluitende literatuurstudie en praktijkopdracht.

Bronnen beter bekend
Onder De Groots leiding onderzocht Evers in zijn literatuurstudie de gevolgen van klimaatverandering en de noodzaak van de energietransitie. Evers concludeert dat  de besluitvorming rond energiegebruik dient te veranderen wegens de gevestigde belangen in levering van fossiele energie.

Inzicht, monitoring en instrumentarium
Met deze inzichten ging de Energieconsulent-kandidaat aan de slag bij de provincie Drenthe voor zijn praktijkopdracht. Doel was om het Drentse energiebeleid tegen het licht te houden door het te vergelijken met verschillende fossielvrije scenario’s. Duidelijk is dat in Drenthe de energietransitie sneller kan, waarbij inzicht, monitoring en instrumentarium de sleutelwoorden zijn, schrijft Evers in zijn onderzoeksverslag.

Proeve van bekwaamheid
Het belang van beide studies is dat kandidaten van de opleiding Energieconsulent een eigen visie op energiegebruik en –besparing ontwikkelen. Om die besparing door te voeren, moet een energieconsulent namelijk mensen kunnen motiveren en mensen voelen aan of dat gebeurt vanuit een visie, een onderliggende motivatie, weet De Groot. De PHOE examenopleiding is uniek in de een-op-eenbegeleiding van kandidaten door professionals uit de praktijk. Daarbij zetten de kandidaten voor de literatuurstudie en de praktijkopdracht al hun technische, financieel-economische en energiegebruik  kennis in. De onderzoeken zijn dus een proeve van bekwaamheid voor een allround energieconsulent, vindt De Groot: “Iemand die kan rekenen, motiveren, presenteren en adviseren over efficiënt energiegebruik.”

Opleiding energie besparen bij bedrijven vernieuwd

07 september 2016

Waar let je als toezichthouder of handhaver op wanneer je een bedrijf controleert op gas- en elektragebruik? En wat doe je als je ziet dat een bedrijf flink op energie kan besparen? Deze thema’s staan centraal in  de onlangs vernieuwde cursus over energiebesparing bij bedrijven.

Meer lezen

PHOE Duurzame Energie voorjaarseditie van start

07 september 2016

De voorjaarseditie van de post-Hbo opleiding Duurzame Energie is 7 maart begonnen. Een tiental deelnemers, opvallend veelal heren en deze editie slechts één dame, zetten de komende weken hun tanden in de diverse duurzame toepassingsmogelijkheden.

Meer lezen

  Stichting
  Post Hoger Onderwijs Energiekunde

PHOE secretariaat APPRHBB
Gooimeer 4-15
1411 DC Naarden

035 - 542 75 29
info@phoe.nl

© WAT-communicatie