NIEUWS

Aandeel duurzame energie groeit amper

02 juni 2017

Foto: Rijksoverheid.nl

Het energieverbruik uit hernieuwbare bronnen in Nederland is in 2016 uitgekomen op 5,9 procent. Dit aandeel is vrijwel even groot als het jaar daarvoor.

In 2015 kwam 5,8 procent van het totale energieverbruik uit hernieuwbare bronnen. Het energieverbruik uit wind en zon steeg, maar het verbruik uit biomassa nam licht af waardoor de totale toename van het energieverbruik uit hernieuwbare bronnen beperkt bleef. Dit meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onlangs.

Biomassa, wind en zon
Biomassa is met bijna 63 procent van het totaal verreweg de grootste bron van hernieuwbare energie. Het energieverbruik uit deze bron is met 2 procent afgenomen, terwijl het energieverbruik uit zon en wind gemiddeld met ruim 20 procent is gestegen naar 37 PJ.  Vooral door het plaatsen van 600 megawatt (MW) aan windmolens op zee kon het verbruik flink toenemen. De opgestelde capaciteit van zonnepanelen steeg met een recordhoeveelheid van 500 naar 2000 MW.

 Energiegebruik stijgt
Nederland gebruikte vorig jaar 125 petajoule (PJ) hernieuwbare energie. Dit is weliswaar 5 procent meer dan in 2015, maar het totale finale energiegebruik steeg met bijna 4 procent. Daardoor heeft de toename van het gebruik van hernieuwbare energie nauwelijks geleid tot een hoger aandeel in het totale energiegebruik. Volgens het energieakkoord moet het aandeel hernieuwbare energie in 2020 14 procent bedragen, en 16 procent in 2023. Die cijfers lijken nog ver weg.

Meer leren over duurzame energie? Meld u dan aan voor een van de Post-HBO-opleidingen en –trainingen van PHOE. Meer informatie vind u op www.phoe.nl of via 035 - 683 88 33.

Incompany Duurzame Energie voor installateur Kuijpers

02 juni 2017

Dit najaar organiseert PHOE een incompany-opleiding Duurzame Energie voor installatiebedrijf Kuijpers.

Meer lezen

Energietransitie vraagt om energiekennis!

02 juni 2017

Deze zomer verzorgt de Post Hoger Onderwijs Energiekunde (PHOE), een samenwerking tussen hogescholen, universiteiten, kennisinstellingen en brancheverenigingen, weer de compacte Summer courses Energiebeheer & Duurzame Energie. Breng uw zomer nuttig door en vergroot uw energiekennis!

Meer lezen

Stichting
Post Hoger Onderwijs Energiekunde

Johannes Geradtsweg 17b
1222 PK Hilversum

035 - 683 88 33
info@phoe.nl

© WAT-communicatie